Talotohtori-pilotti Valkeakosken Energian kanssa

Julkaistu: 20.11.2020

Valkeakosken Energian kanssa aloitettiin kesällä pilottihanke, jossa seurataan valittujen kerrostalokohteiden lämpötilavaihteluita ja kosteutta huoneistoissa Talotohtori-järjestelmällä. Hanke toteutetaan Valkeakosken Asuntojen kohteissa Juusontie 6, 8 ja 10.  

Hanke sai alkunsa Valkeakosken Energian puolelta, kun he miettivät uutta keinoa parantaa palveluaan asiakkailleen. Hankkeessa tavoitteena on tarjota Valkeakosken Energian asiakkaille helppo käyttöinen ja säästöjä tuova palvelu, josta löytyy oikeat toiminnot heidän tarpeisiinsa. 

“Valkeakosken Energialle ja asiakkaalle, molemmille, on tärkeää, että asiakkaan laitteet toimivat oikein, jolloin syntyy kustannussäästöjä. Uusi tekniikka on hyötysuhteenkin kannalta järkevä,” korostaa Valkeakosken Energian kaukolämmön työpäällikkö Harri Luukkonen. 

Hankkeessa hyödynnetään Talotohtori sisäilman olosuhdepalvelua sekä älykkäitä lämmityksen ohjausalgoritmeja, joiden avulla voidaan seurata ja tasata asuntojen lämpötiloja, kosteuden vaihteluita sekä pienentää kaukolämmön tehopiikkejä. Minimoimalla lämpötilanvaihtelut ja optimoimalla kaukolämmön kulutus ja tehopiikit pystytään parantamaan asukastyytyväisyyttä sekä pienentämään asumiskustannuksia ja hiilijalanjälk. Merkittävistä lämpötilapoikkeamista saadaan myös hälytystieto välitettyä kiinteistöhuollolle. 

Kuva 1. Tilannekuva olosuhteista

Tehokkaampaa palvelua 

Asuntoihin asennettiin kesän aikana sensorit, joiden kautta saadaan dataa huoneistojen lämpötiloista ja ilman kosteudesta. Sensorit tuovat saadun tiedon Talotohtori-palveluun kymmenen minuutin välein, jolloin jokaisen asunnon tilanne nähdään helposti visualisoituna.  

Kiinteistön lämmityksen säätimeen liitettiin lisälaite, jonka avulla lämmitys saadaan etäohjaukseen ja kaukolämmön alajakokeskus seurantaan. Talotohtori-palveluun voidaan liittää lähes mikä tahansa automaatiomerkki. 

Kuva 2. Kaukolämmön alajakokeskuksen prosessikaavio

 

Talotohtori-järjestelmän ansiosta isännöitsijä ja kiinteistöhuolto näkevät reaaliajassa olosuhteet ja automaation toiminnan sekä mahdolliset häiriötilanteet. Tämä mahdollistaa tehokkaan ja nopean reagoinnin toimenpiteiden määrittämiseksi ja ongelmatilanteiden ratkaisemiseksi, usein jopa ennen kuin asukkaat niitä huomaavat. 

Talotohtori älyohjausten algoritmit osaavat huomioida myös sääennustetiedon, jonka avulla lämmitystä ohjataan ennakoivasti. Näin pystytään estämään kiinteistön ylilämmittäminen, joka on yleensä ongelma keväisin. 

Talon asukkaille hankkeen hyödyt näkyvät tasaisina sisälämpötiloina ja alhaisempina asumiskustannuksina. 

“Aikaisemmin muutaman kylmän asunnon johdosta saatettiin joutua nostamaan koko talon lämpöjä, jolloin aiheutettiin turhaa lämpötilojen nousua muissa asunnoissa. Todennäköisesti lämmityksen kokonaiskustannukset vähenevät tarkemmalla huonelämpötilojen seurannalla ja siihen perustuvalla lämmityksen ohjauksella. Lisäksi lämpötilojen poikkeavuudet lisäten asumismukavuutta,“ kertoo Valkeakosken Asuntojen toimitusjohtaja Pasi Orava. 

News

Terms and Conditions

Privacy Policy

Copy link
Powered by Social Snap